بسیاری از کشورها با بکارگیری ابزارهای مختلف، اینترنت کودک و نوجوان را از اینترنت بزرگسالان جدا کردهاند، سیمکارت کودکان، تبلت کودک و سامانههای محتوایی ویژه کودک و نوجوان از جمله سازکارهای اینترنت ویژه کودک هستند. اپراتورهای مخابراتی بزرگ دنیا مانند اورنج، وودافون، تلفونیکا و یوگیو سرویسهای کودکان را ارائه کردهاند. در ایران هم انارستان بهعنوان یک زیستبوم دوستدار کودک در فضای مجازی همین خدمات را ارائه میکند.
ابوالفضل محمودی رییس هیئت مدیره انارستان با بیان اینکه موضوع اینترنت ایمن برای کودک و نوجوان یک دغدغه جهانی است، به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: از ۱۷سال پیش روز جهانی اینترنتامنتر در دنیا جشن گرفته میشود، هدف از این نامگذاری بالابردن آگاهی عمومی در زمینه چالشهای اینترنت و نگرانیهای خانوادهها درباره آسیبهای ناشی از حضور فرزندان در فضای مجازی است و هر سال بنیاد SID با تمرکز روی یکی از چالشها یک شعار را برای این روز تعیین میکند.
وی افزود: روز اینترنت امنتر که در ایران با نام روز اینترنت پاک شناخته میشود، اکنون تقریباً در ۲۰۰ کشور جهان جشن گرفته میشود و انارستان نماینده رسمی روز اینترنت امنتر در ایران است. ما تاکنون چهار سال پیاپی مراسم این روز را برگزار کردهایم و امسال قرار است با همکاری وزارت ارتباطات این مراسم در سطح بالاتری برگزار بشود.
رییس هیئت مدیره انارستان در ادامه به معرفی زیست بوم انارستان پرداخت و بیان کرد: زیست بوم دوستدار کودک و نوجوان انارستان با ارائه مجموعهای از محصولات و خدمات، بستری فراهم کرده است تا کودکان و نوجوانان بتوانند ضمن بهرهمندی از اینترنت و دستگاههای هوشمند از آسیبهای آن ایمن باشند. تبلت نارتب با امکان مدیریت تبلت توسط والدین، سیم کارت انارستان با اینترنت دوستدار کودک، سامانه تحلیل محتوا بهنام چیخوبه، استدیو بازیسازی شاهغول و استدیو تولید پویانمایی انارستان همگی در زمره محصولات و خدمات زیست بوم انارستان هستند.
وی بازگو کرد: انارستان یک تجمیعکننده محتوا است، بنابراین جدای از تولید و دستهبندی محتوا، از ظرفیت تولیدکنندگان محتوای کودک و نوجوان هم بهره میگیرد.
محمودی با بیان اینکه تبلت کودک و نوجوان نارتب، همه قابلیتهای یک تبلت با کیفیت خوب و کارایی بالا را دارد، درباره ویژگی اصلی نارتب گفت: با این تبلت پدر و مادر بنا بر صلاحدید خود، سطح دسترسی به اینترنت، نرمافزارها و حتی درگاههای ورودی و خروجی تبلت را برای هر فرزند تنظیم میکنند، همچنین میتوانند برای استفاده فرزندان از تبلت برنامه زمانی تعیین کنند و از فعالیت فرزندان گزارشگیری کنند.
وی افزود: کودک با نارتب تنها امکان دسترسی به وبسایتهایی را دارد که والدین در فهرست دسترسیهای او قرار دادهاند، به همین ترتیب پدر و مادر میتوانند فهرستی از شماره تلفنها را برای هر یک از فرزندان تنظیم کنند و درصورت لزوم از آمار تماسهای تلفنی و پیامکهای فرزند گزارشگیری کنند.
محمودی تصریح کرد: نارتب محیط کاربری اختصاصی کودک و نوجوان با قابلیت پردازش محتوای چند منظوره دارد، در این بستر، محتوا در قالبهای چند رسانهای، تصویر، صوت، کتاب صوتی، وبسایتهای دوستدار کودک، برنامکها، بازیها، کتابهای نوشتاری و …. قابل دسترسی است. همچنین، یک محیط کاربری نیز برای سهولت دسترسی فرزندان به برنامکها پیادهسازی شده و امکان استفاده همزمان از هر دو وجود دارد.
رییس هیئت مدیره انارستان بیان کرد: بهازای هر حساب نارتب، امکان ساخت چندین کاربر کودک وجود دارد که هرکدام از آنها دارای تنظیمات و دسترسیهای جداگانه هستند و مدیریت این حسابها در اختیار والدین است، یعنی همزمان از یک تبلت چند کودک با سطح دسترسی و تنظیمات جداگانه در زمانهای مختلف طبق برنامه تعیین شده توسط والدین میتوانند استفاده کنند.
محمودی همچنین درباره ویژگیهای سیم کارت انارستان ابراز داشت: سیمکارت کودک و نوجوان انارستان یک سیم کارت اعتباری رایگان است که همان امکانات مکالمه و پیامک سیم کارت بزرگسالان را دارد و چون ویژه کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۸ ساله است اینترنت آن دوستدار کودک است. یعنی کودکان و نوجوانان با اینترنت این سیم کارت تنها امکان دسترسی به فهرست سایتهای گزینش شدهی مناسب کودکان و نوجوانان را دارند.
وی افزود: ویژگی دیگر سیم کارت انارستان محتوای ویژه آموزشی و سرگرمی ویژه کودکان و نوجوانان است. تخفیفهای ویژهای برای خرید محصولات مختلف به کاربران سیمکارت انارستان ارائه شده است و ناگفته نماند بطورکلی بستههای مکالمه و اینترنت سیم کارت انارستان تا ۳۵ درصد ارزانتر از تعرفههای عادی است.
محمودی با بیان اینکه در بیشتر کشورهای دنیا محتوای کودکان و نوجوانان ردهبندی سنی میشود، تشریح کرد: در آمریکا نظام ردهبندیESRB ، در اروپا PEGI و در ایران ESRAبرای بازیهای دیجیتال وجود دارند. در زمینه فیلم و انیمیشن مجموعههایی مثل کامنسس مدیا یا IMDB این ردهبندی سنی را انجام میدهند.
وی ادامه داد: چی خوبه سامانه رایگان تحلیل و ردهبندی سنی محتوا است که بر پایه شاخصهای تربیتی و روانشناسی، پویانماییها را تحلیل و متناسب با سن، جنس و علایق کودکان دستهبندی میکند. در سامانه چیخوبه اکنون تحلیل بیش از ۳۰۰۰ انیمیشن سریالی و سینمایی و بیش از ۵۰۰۰ شخصیت و کاراکتر انیمیشنی در دسترس است.
رییس هیئت مدیره انارستان درباره برنامههای آتی چی خوبه گفت: بزودی سه بخش تحلیل بازی، تحلیل اپلیکیشن و تحلیل وبسایتهای اینترنتی را به چیخوبه اضافه میکنیم.
محمودی تاکید کرد: اینترنت کودک فقط مدیریت و محدودیت نیست، بلکه تهیه و تامین محتوای ویژه و مناسب کودک هم بسیار مهم است. انارستان در حوزه تامین محتوا یک تجمیعکننده است که در کنار این ماموریت به تولید در دو حوزه بازی و کارتون هم میپردازد.
رییس هیئت مدیره انارستان تشریح کرد: در زمینه تولید محتوا، سریال انیمیشنی افسانه هفت جنگل را در مراحل تولید داریم، یک سریال بلند با تلفیق دو تکنیک عروسکی و پردازش رایانهای (CG) و نزدیک به چهل شخصیت با همکاری صدا پیشگان شناخته شده بر بستر داستانی بروز که در نوع خود کار تازهای به شمار میآید.
در استدیو بازیسازی شاهغول بازیهای هایپرکژوال (خیلی تفننی) تولید میکنیم و تاکنون ۲۵ بازی تحت وب و اندرویدی ارائه کردهایم، که در این میان یک بازی آنلاین بنام مینی سیتی با قابلیت بازی کردن ۲۰ نفر همزمان عرضه کردهایم، در شاهغول از تیم بسیار جوان و نخبهای بهره میگیریم و با اینکه زمان زیادی از راهاندازی این استدیو سپری نشده بیش از ۵۰ هزار کاربر، بازیهای ما رو بازی کردهاند.
محمودی ابراز داشت: یک بستر ارائه بازیهای تحت وب (HTML5) با نام بازیخان داریم که هر هفته مسابقههای ویژه برای کاربران انارستانی داریم و به نفرات برگزیده جایزههای دیجیتال و فیزیکی اهدا میکنیم.